Door de deelname aan de open tuinen route van Amadeus ontstond het idee om in de vier open weekenden een veranderende kunstwerk neer te zetten, zodat er iedere keer iets nieuws te zien is.

Zo ontstonden de vijf kimono’s wapperend als witte doeken op de dijk. Tijdens het eerste weekend vond Tine van Wel drie kunstenaars en een modeontwerper bereid om met de Kimono’s aan de slag te gaan. Uiteraard werk Tine zelf ook aan één van de kimono’s. Henriëtte van der Winden – Roggeveen, Judith Koning en Mirjam Venneker – van Lierop zijn de andere drie kunstenaars, Henny Maud gaat met haar achtergrond als modeontwerper aan de slag met de Kimono.

Klederdracht

Al jaren ben ik geïntrigeerd door het polderlandschap en de Oostpolder in het bijzonder door het mooie licht. Vroeger lag de Oostpolder nog aan de Zuiderzee, maar dit relatief jonge land heeft geen klederdracht en gebruiken zoals andere Zuiderzee kust plaatsen. Met de kimono’s vragen de kunstenaars zich af wat klederdracht in de huidige tijd kan zijn en laten zij zich inspireren door de polder en historie. Iedereen op zijn eigen manier.

Het voelt heel onnatuurlijk een onaf kunstwerk te laten zien, toch is het heel leuk om de bezoekers mee te nemen. Ook de verwachting die wordt geschept en hoe andere denken dat het vervolg van de kimono zal zijn. Als je daar een draai aan weet te geven blijft het spannend.

De kimono’s zijn nog te zien op 3 & 4 september en de grote finale is tijdens Kolder in de Kop op 10 & 11 september, waarbij er naast kunst ook theater en muziek zal zijn. Een aantal kimono’s zullen ook worden geveild tijdens Kolder in de Kop. Hou de programmering voor Kolder in de Kop in de gaten via onze website.

Ga naar de Veiling

Meer werk van Judith Koning zal tijdens ‘Kolder in de Kop’ ook geëxposeerd worden. Volg deze link om meer erover te lezen.