Zachte berk – witte berk

Betula pubescens

Aantal: 20 stuks
Standplaats: Zon
Bloemkleur: Geel, Groen
Bladkleur: Groen
Bladverlies: Bladverliezend
Hoogte: 1500-2000 centimeter

We planten de witte berk voor het brandhout en om zijn opvallend witte stam.
Oogsten: ± ## jaar
Drogen: ## jaar

 

Details

 

De Betula pubescens wordt ook wel de zachte berk genoemd. Plant de boom vanaf half oktober tot en met half april.

De berk is goed te herkennen aan zijn stam, wat bij jongere bomen wit zal zijn. Naarmate de boom ouder wordt zal dit donkerder verkleuren. Ook worden de kenmerkende scheuren op de stam groter. De schors van de Betula pubescens bladdert dun af. Jonge takken zijn bruin van kleur.

De zachte berk wordt zo genoemd vanwege het blad. Het jonge blad is namelijk behaard en voelt daardoor zacht aan. Het blad is lichtgroen tot middengroen van kleur, ovaal gevormd en getand. In de herfst verkleurt het blad naar geel, waarna de berk zijn blad verliest.

In april tot mei bloeit de zachte berk met langwerpige katjes. Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke katjes is goed te zien, vrouwelijke katjes zijn opstaand en korter terwijl de mannelijke katjes naar beneden hangen. De katjes zijn eerst geelgroen van kleur maar kleuren uiteindelijk bruin.

De zachte berk houdt van vochtigere standplaatsen dan de ruwe berk, Betula pendula. Ook wortelt dit soort dieper in de grond. Hierdoor is de Betula pubescens beter bestand tegen verharding. Daarbij is deze berk goed windbestending en kan hij temperaturen tot zeker -45 °C aan.