Aardbeien zijn een veelvoorkomende favoriet in de moestuin, maar ze zijn ook een geweldige aanvulling op een voedselbos. Met hun zoete smaak en unieke textuur zijn aardbeien niet alleen lekker om te eten, maar ze zorgen ook voor een mooie en kleurrijke toevoeging aan je tuin. In dit artikel zullen we bespreken hoe je aardbeien kunt kweken in een voedselbos en we delen een hartig recept dat je kunt maken met deze heerlijke bessen.

Aardbeien in een voedselbos kweken

Aardbeien zijn over het algemeen gemakkelijk te kweken en vereisen weinig onderhoud, wat ze tot een geweldige toevoeging aan een voedselbos maakt. Ze zijn ook een kruipende plant, wat betekent dat ze een goede bodembedekker zijn en het onkruid onder controle kunnen houden.

Aardbeien groeien het beste in de volle zon, maar kunnen ook in halfschaduw groeien. Ze hebben goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Het is het beste om aardbeien in het vroege voorjaar te planten, voordat de groei begint. Je kunt aardbeien planten in de grond of in verhoogde bedden om de drainage te verbeteren.

Als je aardbeien in een voedselbos plant, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de plant. Aardbeienplanten verspreiden zich en kunnen veel ruimte innemen. Zorg ervoor dat je ze genoeg ruimte geeft om te groeien en overweeg om ze te planten naast andere kruipende planten, zoals tijm of oregano.

Oogsten van aardbeien

Aardbeien beginnen meestal in de late lente te rijpen en blijven doorgroeien tot de late zomer. Als de aardbeien rood zijn en de textuur zacht is, zijn ze rijp en klaar om geplukt te worden. Je kunt de aardbeien voorzichtig losknippen of voorzichtig trekken om ze van de plant te halen. Het is belangrijk om de aardbeien regelmatig te controleren, omdat ze snel kunnen overrijpen en schimmelen.

Recept

Hieronder vindt u een recept voor een heerlijke salade met aardbeien:

Ingrediënten:

 • 1 zakje rucola
 • 1 bakje aardbeien
 • 1 avocado
 • 1 bol buffelmozzarella
 • Handvol geroosterde amandelen
 • Balsamico azijn
 • Olijfolie
 • Zout en peper

Bereidingswijze:

 1. Was de rucola en leg deze op een grote schaal.
 2. Snijd de aardbeien in plakjes en de avocado in blokjes en voeg deze toe aan de rucola.
 3. Scheur de buffelmozzarella in stukjes en voeg deze toe aan de salade.
 4. Hak de amandelen grof en strooi deze over de salade.
 5. Maak een dressing door een scheut olijfolie en balsamico azijn te mengen. Breng op smaak met zout en peper.
 6. Giet de dressing over de salade en serveer direct.

Deze salade is perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht bij de barbecue. De zoete smaak van de aardbeien past perfect bij de romige buffelmozzarella en de knapperige amandelen. Eet smakelijk!