Een gezonde toevoeging aan jouw voedselbos

De Appelbes, ook wel Aronia genoemd, is een struik die vaak wordt gezien als sierplant. Echter, deze bes is niet alleen mooi om te zien maar heeft ook veel gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je meer over de Appelbes, waarom deze struik een waardevolle toevoeging kan zijn aan jouw voedselbos en delen we een heerlijk recept.

De voordelen van de Appelbes

De Appelbes is een krachtige antioxidant en bevat veel vitamines en mineralen, zoals vitamine C en K, mangaan en ijzer. Het regelmatig eten van Appelbessen kan helpen om de bloeddruk te verlagen, het cholesterol te verlagen en het immuunsysteem te versterken. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat het regelmatig eten van Appelbessen het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

De Appelbes in jouw voedselbos

De Appelbes is een relatief gemakkelijke struik om te kweken en kan goed groeien in verschillende bodemsoorten. Het is een winterharde plant en kan temperaturen tot -30 graden Celsius verdragen. De Appelbes bloeit in het voorjaar met mooie witte bloemen en de bessen zijn rijp in de late zomer tot vroege herfst. De struik kan tot 2,5 meter hoog worden en heeft prachtige herfstkleuren. Naast de gezondheidsvoordelen en de mooie uitstraling, is de Appelbes ook een uitstekende plant voor vogels en bijen.

Het recept: Appelbes crumble

Ingrediënten:

 • 300 gram Appelbessen
 • 2 appels
 • 1 citroen
 • 75 gram suiker
 • 100 gram bloem
 • 75 gram boter
 • 50 gram havermout
 • 50 gram amandelen, grof gehakt

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 2. Was de Appelbessen en appels en snijd ze in kleine stukjes.
 3. Meng de Appelbessen, appels, suiker en het sap van de citroen in een ovenschaal.
 4. Maak de crumble door de bloem, boter, havermout en amandelen te mengen tot een kruimelig geheel.
 5. Verdeel de crumble over het fruit in de ovenschaal.
 6. Bak de crumble in ongeveer 35-40 minuten goudbruin en gaar.
 7. Serveer de crumble warm met een bolletje vanille-ijs of slagroom.

Conclusie

De Appelbes is een struik die niet alleen mooi is om te zien, maar ook veel gezondheidsvoordelen biedt. Daarnaast is het een gemakkelijke plant om te kweken en kan het goed groeien in verschillende bodemsoorten.