Asperges zijn een veelzijdige groente die vaak geassocieerd worden met de lente en zomer. Hoewel ze meestal geteeld worden in aparte aspergebedden, kunnen asperges ook uitstekend groeien in een voedselbos. Groene asperges, die minder bekend zijn dan witte asperges, zijn een heerlijke toevoeging aan elk voedselbos. In dit artikel vertellen we u meer over deze bijzondere groente en delen we een heerlijk recept waarin groene asperges de hoofdrol spelen.

Over groene asperges

Groene asperges zijn, in tegenstelling tot witte asperges, blootgesteld aan licht tijdens de groei. Hierdoor ontwikkelen ze een groene kleur en een sterker en kruidiger smaakprofiel. Groene asperges zijn ook gemakkelijker te telen dan witte asperges, omdat ze minder zorg en aandacht nodig hebben. Groene asperges kunnen direct in de grond worden geplant en hebben minder aandacht nodig dan witte asperges, die vaak bedekt worden met zand om de groei te bevorderen.

Recept voor salade met groene asperges

Ingrediënten:

 • 1 bosje groene asperges
 • 1/2 kopje cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 1/2 kopje zachte geitenkaas, verkruimeld
 • Handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd
 • 1/4 kopje extra vergine olijfolie
 • 1 eetlepel balsamicoazijn
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Verwarm een grillpan op middelhoog vuur.
 2. Snijd de harde uiteinden van de asperges af en gooi ze weg. Was de asperges en dep ze droog.
 3. Grill de asperges ongeveer 5-7 minuten tot ze zacht en bruin zijn. Keer de asperges regelmatig om zodat ze gelijkmatig garen.
 4. Leg de gegrilde asperges op een bord en laat ze afkoelen.
 5. Snijd de asperges in kleine stukjes en doe ze in een kom.
 6. Voeg de cherrytomaatjes, geitenkaas en basilicum toe aan de kom en meng alles door elkaar.
 7. Maak de dressing door olijfolie en balsamicoazijn te mengen. Breng op smaak met zout en peper.
 8. Giet de dressing over de salade en serveer direct.

Deze salade met groene asperges is heerlijk fris en zomers. De gegrilde asperges zorgen voor een mooie rokerige smaak en de zachte geitenkaas voegt een romige textuur toe. Serveer deze salade als bijgerecht bij een barbecue of als een lichte lunch op een zonnige dag. Eet smakelijk!