Brandnetels/Urtica

Net als de vlier zijn brandnetels ook echte pioniers. Hoewel de blaadjes venijnig zijn houd ik heel erg van deze plant. Ze hebben namelijk een zuiverende werking. Ze zuiveren niet alleen de grond, ze hebben ook een zuiverende werking voor je lichaam. Ik maak graag brandnetelsoep en de restjes van de soep doe ik door de lasagne of pastasaus, dat is echt een heerlijke combinatie. Het plukken en wassen van de brandnetels is misschien een beetje een gedoe omdat je handschoenen moet dragen, maar het recept van de soep is heel eenvoudig en lekker. 

Recept  brandnetelsoep

400 gram jonge brandneteltoppen, pluk ongeveer de bovenste 4 blaadjes van de brandnetelplant, klontje roomboter, 1 fijngesneden ui, teentje knoflook of daslook in stukjes, 2 geschilde en in blokjes gesneden aardappel, 1 liter groentebouillon, zout en peper en 100 ml room.

Pluk de brandneteltopjes met handschoenen aan. Was de bladeren ook nog met handschoenen onder de kraan en laat het uitlekken in een vergiet. Snijd de blaadjes fijn met een mes. Lat de roomboter smelten in de pan en fruit de uien en knoflook of daslook aan. Doe de aardappelen en bouillon erbij, roer het even door en voeg dan de brandnetels toe. Laat de soep 15 minuten zachtjes koken en controleer of de aardappelen gaar zijn. Gebruik de staafmixer om de soep fijn te malen en breng de soep op smaak met zout, peper en een scheutje room.