Daslook is een veelzijdige plant die in veel voedselbossen te vinden is. De plant heeft niet alleen een prachtig uiterlijk, maar ook een heerlijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen. In dit artikel lees je alles over deze bijzondere plant en delen we een lekker recept met daslook.

Wat is daslook?

Daslook (Allium ursinum) is een wilde plant die van nature voorkomt in Europa en Azië. Het is een meerjarige plant die tot de uienfamilie behoort en in het voorjaar bloeit met mooie witte bloemen. Het blad van de daslook lijkt op dat van lelietjes-van-dalen (let op de lelietjes van dalen zijn erg giftig!) en heeft een sterke knoflookgeur en -smaak. In veel voedselbossen wordt daslook geplant vanwege de lekkere smaak en de vele toepassingsmogelijkheden.

Gezondheidsvoordelen van daslook

Naast de lekkere smaak heeft daslook ook diverse gezondheidsvoordelen. Zo zou het bijvoorbeeld de spijsvertering stimuleren en het immuunsysteem versterken. Ook bevat daslook veel antioxidanten en vitamines, zoals vitamine C en vitamine A.

Wanneer oogsten?

Daslook is een voorjaarsplant en kan geoogst worden vanaf maart tot mei. Het is belangrijk om de bladeren voor de bloei te oogsten, omdat de plant na de bloei minder smaakvol wordt. Je kunt daslook herkennen aan de geur, maar ook aan de witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen.

Recept met daslook: daslookpesto

Ingrediënten:

  • 75 gram daslookblaadjes
  • 50 gram walnoten
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Was de daslookblaadjes en dep ze droog.
  2. Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan en laat ze afkoelen.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas.
  4. Doe de daslookblaadjes, walnoten, Parmezaanse kaas en olijfolie in een keukenmachine en maal tot een gladde pesto.
  5. Breng de pesto op smaak met zout en peper.

Serveertip: gebruik de daslookpesto als dipsaus voor groenten of als smaakmaker in pastagerechten.

Conclusie

Daslook is een bijzondere plant die niet alleen mooi is om te zien, maar ook erg lekker en gezond. Het is een waardevolle toevoeging aan elk voedselbos en kan op vele manieren worden gebruikt. Probeer eens het recept voor daslookpesto en ontdek de unieke smaak van deze plant.