Japanse Sierkwee in je voedselbos

De Japanse Sierkwee is een prachtige struik die niet alleen mooie bloemen geeft, maar ook nog eens heerlijke vruchten. De struik is winterhard en kan goed groeien in verschillende grondsoorten. De vruchten hebben een hoog vitamine C-gehalte en zijn daarom erg gezond. Daarnaast kunnen de vruchten verwerkt worden in diverse gerechten, wat de struik nog eens extra nuttig maakt in je voedselbos.

Het kweken van de Japanse Sierkwee

De Japanse Sierkwee (Chaenomeles japonica) is een struik die niet al te groot wordt en daardoor ook geschikt is voor kleinere tuinen en voedselbossen. De struik bloeit in het voorjaar met mooie roze, rode of witte bloemen. Later in het jaar ontstaan er vruchten, die rijp worden in de herfst. De vruchten zijn eivormig en variëren van geel tot groen. De smaak van de vruchten is zuur en daarom zijn ze vooral geschikt voor het maken van jam, gelei of siroop.

De Japanse Sierkwee groeit het beste op een zonnige plek en in goed doorlatende grond. De struik kan goed tegen droogte, maar het is wel belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden in de periode dat de vruchten groeien.

Recept met Japanse Sierkwee: Sierkwee-geleisnoepjes

Ingrediënten:

 • 500 gram Japanse Sierkwee
 • 1 liter water
 • 800 gram suiker
 • 1 zakje geleisuiker (speciaal voor geleisnoepjes)
 • Optioneel: citroensap en/of kaneel

Bereidingswijze:

 1. Was de Japanse Sierkwee vruchten en snijd ze in stukken. Verwijder de pitten.
 2. Doe de stukken vrucht in een pan met het water en breng het geheel aan de kook. Laat het geheel 30 minuten zachtjes doorkoken.
 3. Haal het mengsel door een zeef om de vruchtenpulp eruit te halen.
 4. Meet het vruchtensap af en voeg per liter sap 800 gram suiker en het zakje geleisuiker toe.
 5. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel onder voortdurend roeren zachtjes doorkoken totdat het de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel wat citroensap en/of kaneel toe voor extra smaak.
 6. Giet het mengsel in een bakblik dat bekleed is met bakpapier. Laat het mengsel afkoelen en opstijven.
 7. Snijd de geleisnoepjes in blokjes en serveer ze als zoetigheid bij de koffie of thee.

Conclusie

De Japanse sierkwee is een prachtige en veelzijdige boom die zowel decoratief als functioneel is in een voedselbos. Naast de mooie bloemen en vruchten die het produceert, heeft het ook een aantal medicinale toepassingen en kan het worden gebruikt als natuurlijk kleurmiddel. Het toevoegen van de Japanse sierkwee aan uw voedselbos kan dus zowel uw zintuigen als uw gezondheid ten goede komen.