Kweeperen zijn een heerlijke en veelzijdige vrucht die vaak over het hoofd wordt gezien. Ze hebben een bijzondere smaak die een combinatie is van zoet en zuur en worden vaak gebruikt in zoete gerechten. Maar wist je dat je kweeperen ook in hartige gerechten kunt verwerken? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de kweepeer in een voedselbos en delen we een heerlijk hartig recept met deze bijzondere vrucht.

Wat is een kweepeer?

De kweepeer is een vrucht die afkomstig is van de kweepeerboom, ook wel bekend als Cydonia oblonga. Deze boom groeit van nature in het Midden-Oosten en het oostelijke deel van de Middellandse Zee, maar wordt nu ook in andere delen van de wereld gekweekt.

De vrucht lijkt qua uiterlijk op een peer, maar heeft een andere smaak en textuur. Kweeperen zijn hard en worden niet rauw gegeten, maar worden vaak gebruikt om jam, gelei, marmelade en andere zoete lekkernijen te maken. Ze worden ook wel toegevoegd aan stoofgerechten en vleesgerechten om zoetigheid en een aromatische smaak toe te voegen.

Kweepeer in een voedselbos

De kweepeerboom kan tot 8 meter hoog worden en heeft een opvallende, grillige vorm met witte tot roze bloemen in de lente. Het is een relatief gemakkelijke boom om te kweken en heeft weinig onderhoud nodig. Hij doet het goed op verschillende bodemsoorten en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Kweeperen zijn niet de meest bekende vrucht in het voedselbos, maar ze hebben veel te bieden. Ze zijn rijk aan vitamine C en bevatten veel vezels en antioxidanten. Daarnaast zijn ze heerlijk om te verwerken in zowel zoete als hartige gerechten.

Hartig recept met kweeperen

Wil je de kweepeer eens in een hartig gerecht verwerken? Probeer dan dit heerlijke recept voor kweepeer en geitenkaas taartjes.

Ingrediënten:

 • 1 rol bladerdeeg
 • 2 middelgrote kweeperen, geschild en in dunne plakjes gesneden
 • 150 gram zachte geitenkaas
 • 1 el honing
 • 2 takjes verse tijm, fijngehakt
 • 1 ei
 • 1 el melk
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 6 gelijke stukken.
 3. Verdeel de plakjes kweepeer over de stukken bladerdeeg.
 4. Verkruimel de geitenkaas en verdeel deze over de kweepeer.
 5. Besprenkel de honing en tijm over de geitenkaas.
 6. Bestrooi met zout en peper naar smaak