Rabarber/Rheum rhabarbarum

Vanaf april is rabarber weer volop verkrijgbaar. Een heerlijke groente die vooral bekend staat als compote bij de yoghurt. Ik dacht altijd dat rabarber een oerhollandsche groente was, maar de plant komt oorspronkelijk uit Azië. In de 19de eeuw werd rabarber vooral als medicijn gebruikt en werd het verwerkt met jenever. 

Rabarberplant in je tuin

Naast lekker is het ook een mooie en nuttige plant. Een rabarberplant is een vaste plant, niet wintergroen en wordt gemiddeld zo’n 20 jaar oud en is voor een startende moestuinder heel makkelijk. De plant houdt van vocht en doet het goed aan de waterkant. Rabarber houdt van zon maar kan zeker ook deels schaduw verdragen. De plant heeft grote groene bladeren met groene of rode stelen. De stelen zijn eetbaar. Des te roder de steel des te zoeter. De bladeren zijn niet geschikt voor consumptie, gebruik de bladeren om te mulchen.

Als de stelen 60 cm zijn kun je de rabarber oogsten. Gebruik daarvoor nooit een mesje hierdoor gaat de resterende plant rotten. Pak de steel bij de dikste bladeren en draai een kwartslag om de stelen vervolgens uit de plant te trekken. Verwijderen dan wel met een mesje zo snel mogelijk de bladeren. Dit om te voorkomen dat de stelen taai worden. De bladeren kun je gebruiken als mulch. Ik merk dat mijn rabarberplanten het prima doen onder mijn aalbes die al in de tuin stond. Ik heb de rabarber al een aantal keer opgegraven en met een schep doormidden gehakt. Zo heb ik de plant vermeerdert en komen er dit jaar op meerdere plekken rabarberplanten op. Ze zijn nu al volop zichtbaar, maar nog even geduld voordat de planten groot genoeg zijn om te oogsten. 

Zelf ben ik dol op rabarbercompote in combinatie met Griekse yoghurt.
Omdat rabarber alleen te krijgen is van half april tot begin juni, neem ik het er in die periode lekker van.
Hieronder de 19de eeuwse variant van de bekende rabarbercompote.

Rabarbercompote

1 kilo rabarber – 150 gr suiker – 2dl sinaasappelsap – 2 kardamonpeulen

Was de rabarber en snijd in stukjes. Breng in een pan de sinaasappelsap aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat 5 minuutjes pruttelen. Voeg halverwege de suiker en de gekneusde kardemom peulen toe. Laat de rabarber verder pruttelen en roer om de paar minuten in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt. Laat nog een paar minuutjes iets indikken op laag vuur. Vis de kardemom peulen uit de rabarber.

Lekker in de yoghurt, bij andere toetjes, op pannenkoeken of in gebak. De rabarbercompote is zowel warm als koud lekker. 

Wil je meer rabarber verwerken kijk klik dan op de link voor het recept van Hemdje-licht-op.