Romige soep van aardpeer met gebakken pastinaak en bospaddestoelen

1 kg aardperen, het sap van halve citroen, klontje roomboter
2 sjarlotten, gesnipperd, 200 ml witte wijn, 800 ml groentebouillon, 125 ml slagroom, 1 pastinaak, 25 gram roomboter,
150 gram gemengde bospaddestoelen, in repen gescheurd, peper uit de molen en zout

— Aardpeer ook wel bekend als Topinamboer. Deze knol lijkt een beetje op gember maar is veel zachter van smaak. Aardperen zijn een leuke plant voor in je voedseltuin. In het najaar zijn ze klaar om te oogsten. De stengels worden dan zwart. Haal de aardperen pas uit de grond als je ze nodig hebt. Boven de grond zijn ze niet zolang houdbaar. Plaats een knol zo ter grote van een ei in de grond en je hebt het jaar erop zelf aardperen. Plaats ze achterin in de halfschaduw ze hebben niet persé veel zon nodig. De stengels kunnen 3 meter hoog worden en bloeien met gele bloemen (de moeite waard). Let er wel op de aardperen kunnen woekeren. Maar dat vindt ik persoonlijk helemaal niet erg, want ze zijn heel lekker.

Doe citroensap in de kom waar je de geschilde aardperen in doet, niet helpt voorkomen dat de aardperen verkleuren. Maak de aardperen schoon en schil de aardperen, snijd ze in gelijke stukken. Verwarm wat roomboter in een soeppan. Fruit de sjalotten aan en voeg de aardperen toe, bak ze even mee en blus af met de witte wijn. Laat de wijn iets inkoken en giet dan de groentebouillon erbij. 

Laat de soep 20 minuten op laag vuur koken tot de aardperen gaar zijn. Pureer de soep met een staafmixer tot hij helemaal glad is. Giet de room erbij en roer goed door, zorg ervoor dat de soep niet meer naar de kook gaat. 

Snij de bospaddestoelen in reepjes. Schil de pastinaak en snijd hem in dunne schijfjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de pastinaak-plakjes en de reepjes paddestoel snel aan beide zijden knapperig. Maal er ruim peper en zout boven. Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken pastinaak met paddestoelenmengel erop.