Natuurlijke bessen zijn altijd een geweldige aanvulling op elk voedselbos en de Vossebes (ook bekend als lingonberry) is daarop geen uitzondering. Deze kleine rode bessen groeien aan een lage struik en zijn een geweldige bron van vitamine C, antioxidanten en fytonutriënten. Daarnaast hebben Vossebessen ook veel toepassingen in de keuken, waaronder in zoete en hartige gerechten.
Voordat we dieper ingaan op de culinaire mogelijkheden van Vossebessen, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen voor de gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat Vossebessen ontstekingsremmende eigenschappen hebben en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Ook kan de consumptie van Vossebessen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verbeteren van de darmgezondheid.
Nu we hebben gekeken naar de voordelen van Vossebessen, is het tijd om te praten over hun culinaire toepassingen. Vossebessen zijn heerlijk in zoete gerechten zoals taarten, jam en compotes, maar ook in hartige gerechten zoals sauzen voor vlees of gevogelte. Vossebessensaus is bijvoorbeeld een populaire begeleiding bij Zweedse gehaktballetjes.
Maar laten we eens kijken naar een onverwacht en heerlijk recept met Vossebessen: geroosterde wortelgroenten met Vossebessen. Hieronder vind je het recept:
Ingrediënten:
- 500 g wortelgroenten (wortelen, pastinaak, zoete aardappel)
- 1 ui, in partjes gesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- Zout en peper
- 1/2 kopje verse Vossebessen
- 2 el honing
- 2 el appelazijn
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de wortelgroenten en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Leg de wortelgroenten, ui en knoflook op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout en peper.
- Rooster de groenten in de oven gedurende 30-40 minuten of tot ze zacht en goudbruin zijn.
- Terwijl de groenten roosteren, voeg je de Vossebessen, honing en appelazijn toe aan een kleine steelpan en breng het mengsel aan de kook.
- Laat het mengsel sudderen gedurende 10-15 minuten of tot de bessen zacht zijn en het mengsel is ingedikt.
- Haal de groenten uit de oven en voeg de Vossebessensaus toe.
- Roer voorzichtig om de saus gelijkmatig over de groenten te verdelen en serveer warm.
En we geven ook gelijk het recept voor vossebessen crumble
Ingrediënten:
- 500 gram vossebessen
- 100 gram bloem
- 75 gram boter
- 75 gram suiker
- 75 gram havermout
- Snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Was de vossebessen en laat ze uitlekken.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Verdeel de vossebessen over de bodem van de ovenschaal.
- Meng de bloem, suiker, havermout en zout in een kom.
- Snijd de boter in kleine blokjes en voeg deze toe aan het bloemmengsel.
- Kneed de boter door het mengsel tot er grove kruimels ontstaan.
- Verdeel de kruimels over de vossebessen in de ovenschaal.
- Bak de crumble in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
- Haal de ovenschaal uit de oven en laat de crumble even afkoelen.
- Serveer de vossebessen crumble warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom.
Eet smakelijk!