Natuurlijke en eetbare planten worden steeds populairder in voedselbossen. Een plant die hier zeker in thuis hoort is de zevenblad. Zevenblad is een plant die vaak wordt gezien als onkruid vanwege zijn woekerende eigenschappen. De beste manier om van zevenblad af te komen is om het op te eten. Toch is het een waardevolle plant die niet alleen lekker is, maar ook tal van gezondheidsvoordelen biedt. Wij eten zevenblad in plaats van spinazie, en eerlijk gezegd vindt ik het zelfs lekkerder dan spinazie. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over zevenblad en delen we een heerlijk recept waarin deze plant de hoofdrol speelt.

Wat is zevenblad?

Zevenblad, ook bekend als tuinmansverdriet, is een eetbare plant die vaak wordt gevonden in bossen en tuinen. Het dankt zijn naam aan de bladeren die in groepen van zeven groeien aan de stengel. Zevenblad heeft een lange geschiedenis als geneeskrachtige plant en werd vroeger gebruikt als middel tegen jicht, reuma en huidproblemen. Het is rijk aan vitamine C, vitamine A, magnesium en kalium en bevat ook antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.

Hoe te kweken

Zevenblad groeit vaak vanzelf in voedselbossen en is een relatief gemakkelijke plant om te kweken. Als je zevenblad wilt planten, kun je het beste beginnen met het planten van een wortelstok of het planten van zaadjes in het vroege voorjaar. Zevenblad groeit goed op zowel zonnige als schaduwrijke plekken en heeft niet veel onderhoud nodig. Maar let op, het woekert enorm dus zorg dat je het plaatgebied goed afschermt.

Hoe te oogsten

Zevenblad kan worden geoogst vanaf het voorjaar tot in de late herfst. De jonge bladeren zijn het meest smaakvol en kunnen worden gebruikt in salades, soepen, sauzen en smoothies. De oudere bladeren kunnen ook worden gebruikt, maar zijn vaak wat taai van structuur. Het is belangrijk om alleen de bladeren te oogsten en de wortelstok intact te laten om verdere groei te stimuleren.

Hier is een recept voor een heerlijke zevenbladpesto pasta:

Ingrediënten:

 • 500 g pasta naar keuze
 • 100 g zevenbladblaadjes
 • 50 g pijnboompitten
 • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 teentjes knoflook
 • 150 ml extra vierge olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

 1. Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
 2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan totdat ze goudbruin zijn.
 3. Doe de zevenbladblaadjes, geroosterde pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie in een keukenmachine of blender. Mix totdat je een gladde pesto hebt.
 4. Breng op smaak met zout en peper.
 5. Giet de pasta af en meng de zevenbladpesto erdoorheen.
 6. Serveer direct en geniet van deze heerlijke maaltijd.

Eet smakelijk!