Rabarber

Rheum rhabarbarum

Aantal: 6, 3 verschillende soorten
Standplaats: Zon of halfschaduw
Grondsoort: Houd van vochtige grond, doet het goed langs de sloot

Bladkleur: Groen
Bladverlies: Bladverliezend
Hoogte: Kan 60 cm hoog worden
Eetbaar: Alleen de stelen, hoe roder hoe zoeter

Oogsten: April
Geplant: Eind 2020 en er stonden al een paar planten

Vanaf april is rabarber weer volop verkrijgbaar een heerlijke groente die vooral bekend staat als compote bij de yoghurt. Ik dacht altijd dat rabarber een oerhollandsche groente was, maar de plant komt oorspronkelijk uit Azië. In de 19de eeuw werd rabarber vooral als medicijn gebruikt en werd het verwerkt met jenever. Hoe zit dat met die medicinale werking van rabarber? Lees er alles over en uiteraard deel ik het 19de eeuwse recept van de rabarbercompote.

Alweer een tijdje geleden pleitte een vriendin voor een rabarbergilde om zo de veelzijdigheid van rabarber te laten zien en te verspreiden. Dit bracht mij op het idee in ieder geval een blog te wijden aan deze groente.

Rabarberplant in uw tuin

Naast lekker is het ook een mooie vaste plant in uw tuin. Een rabarberplant is een vaste plant, niet wintergroen en wordt gemiddeld zo’n 20 jaar oud en is voor een startende moestuinder een makkelijke plant. De plant houdt van vocht en doet het goed aan de waterkant. Rabarber houdt van zon maar kan zeker ook deels schaduw verdragen. De plant heeft grote groene bladeren met groene of rode stelen. De stelen zijn eetbaar. Des te roder de steel des te zoeter. De bladeren zijn niet geschikt voor consumptie.

Als de stelen 60 cm zijn kun je de rabarber oogsten. Gebruik daarvoor nooit een mesje hierdoor gaat de resterende plant rotten. Pak de steel bij de dikste bladeren en draai een kwartslag om de stelen vervolgens uit de plant te trekken. Verwijderen dan wel met een mesje zo snel mogelijk de bladeren. Dit om te voorkomen dat de stelen taai worden.

Rabarber als medicijn

In de 16de eeuw kwam de rabarberplant aan in Europa daarvoor gebruikten de Chinezen de stelen van rabarber bij verstopping en darmstoornissen want rabarber heeft een laxerende werking. In de 19de eeuw gaven Hollandse scheepsdokters het likeurtje Hempje-licht-op aan hun patiënten die last hadden van verstopping. Door oxaalzuur (dat ook in spinazie zit) is het niet verstandig rabarber in te grote hoeveelheden te consumeren.

Zelf ben ik dol op rabarbercompote in combinatie met Griekse yoghurt. Omdat rabarber alleen te krijgen is van half april tot begin juni, neem ik het er in die periode lekker van. Hieronder de 19de eeuwse variant van de bekende rabarbercompote.

Rabarbercompote

1 kilo rabarber – 150 gr suiker – 2dl sinaasappelsap – 2 kardamonpeulen

Was de rabarber en snijd in stukjes. Breng in een pan de sinaasappelsap aan de kook en voeg de rabarber toe. Laat 5 minuutjes pruttelen. Voeg halverwege de suiker en de gekneusde kardemom peulen toe. Laat de rabarber verder pruttelen en roer om de paar minuten in de pan zodat de rabarber uit elkaar valt. Laat nog een paar minuutjes iets indikken op laag vuur. Vis de kardemom peulen uit de rabarber.

Lekker in de yoghurt, bij andere toetjes, op pannenkoeken of in gebak. De rabarbercompote is zowel warm als koud lekker.

Heeft u de compote gemaakt laat het weten in een reactie. En kijk hier voor het recept van Hempje-licht-op.