Deze blog gaat over voeding en ik heb hem geschreven voor diegene die net als ik worstelen met het eten van vlees en daar maar met moeite afstand van kunnen nemen.

Nieuw dieet

 Vaak hoor ik om mij heen mensen vertellen over een nieuw dieet, geen gluten, geen koolhydraten, geen vlees. Nu ben ik zelf niet zo van het diëten, en ook bij mij knaagt het als ik kies voor vlees, want ik wil niet schuldig zijn aan de bio industrie maar ik hou er zo van. Toch is het goed mijn eetpatroon tegen het licht te houden, uit klimaat oogpunt, want die bio-industrie, dat moet toch anders. Bij veel diëten hoor ik dat mensen ingrediënten uit hun eetpatroon schrappen en ineens kwam ik erachter dat dit precies hetgeen is waar ik moeite mee heb. De nadruk op geen. Geen gluten, geen vet, geen suiker, geen koolhydraten, geen vlees. Met de nadruk op wat niet mag, krijg ik er juist zin in. Dit heb ik gelukkig alleen met eten, voor de rest ben ik een brave burger 😉 We eten zeker niet iedere dag vlees en ik ben creatief genoeg om iets lekkers zonder vlees op tafel te zetten. Maar met de gedachte alleen maar vegetarisch te eten of zelfs vegan wordt de hunkering naar een groot stuk rood vlees heel groot. Daarbij geloof ik ook dat vlees mij de juiste bouwstoffen geeft voor een energiek leven.

Verandering

Mijn schouders ophalen en gewoon doorgaan met oogkleppen op, dat kan niet meer. Ik wil graag verandering en ben van mening dat dit begint bij jezelf, hands on. Mede door de start van ons voedselbos kwam ik op een interessante gedachte. Ik wil geen ingrediënten elimineren uit mijn eetpatroon, ik ga ze juist toevoegen! Hierdoor wordt mijn eetpatroon verrijkt en zal ik vanzelf minder vlees gaan eten.

Toevoegen

Dus we gaan ingrediënten toevoegen. Je eet vaak wat je gewend bent en wat je ouders maakten maak je vaak ook. Wij aten thuis nooit mosselen want mijn vader was er ooit ziek van geweest. Als je nog nooit een mossel hebt gegeten, dan moet je misschien toch even wennen. Maar als hele volksstammen het heerlijk vinden, is het toch de moeite waard. En wat is het heerlijk. Voor mij staat een pannetje mosselen nu gelijk aan een zondags gebraad dus een mooie toevoeging van mijn dieet. En hoe het zit met de mosselstand, die is op dit moment prima en kun je gerust eten. Eigenlijk: kijk eens als het om vis gaat vooral naar de niet zo bekende visjes. Neem bijvoorbeeld een scharretje, een prima alternatief voor een tongetje of een scholletje en is vooral bijvangst. Wij hebben het geluk vlakbij een visafslag te wonen dus geregeld haal ik daar vis, mosselen en kokkels. Die laatste i.p.v. pasta bolognese. Maak pasta vongole met kokkels, ook zo’n heerlijk alternatief voor een feestelijk maal zonder schuldgevoel.

Superfoods

Bij de huidige gezondheidstrend passen de superfoods. Van zaden en vruchten, vaak exotisch en ze komen van ver. Jammer, want het is zo goed dat er gezonde keuzes worden aangeboden. En weet je wat zo leuk is, straks groeien er ontzettend veel superfoods in ons bos.

En waar kwam ik achter, dat er ontzettend veel bessen, frambozen en ander fruit gewoon in Nederland groeit. In de natuur is brandnetel in overvloed een echte superfood en gewoon gratis! Rabarber, frambozen en bramen. Wat van ver komt is niet perse beter. We kunnen het gewoon dichterbij huis vinden. Wat een toevoegingen aan mijn dieet. En dan heb ik het nog niet eens over walnoten en hazelnoten gehad! En het gemak van het kweken van aardperen, pompoenen en rabarber. En als we dan toch aan het kweken zijn, helpen we daarmee ook nog eens de bijen en vlinders.

 Wat kun je zelf doen?

Zoek het dichterbij huis. Kijk wat er te koop is. Er zijn heel veel voedselboskwekerijen en kleinere struiken zijn ook geschikt voor de kleinere tuin. Zelfs in schaduwtuinen kun je eetbare gewassen telen, denk aan bosbessen, vlierbessen en bloesem en bramen.

 

Open voorjaar 2022 

Wil je komen kamperen in ons voedselbos. Vanaf het voorjaar 2022 is dit mogelijk. Stuur alvast een e-mail om te reserveren.

tine@tinevanwel.nl